sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Det var länge sen


Finland har två officiella språk, finskan och svenskan.  Omkring fem procent av finska människor  talar svenska som sitt modersmål  i dag.  Svenska språket  har alltid varit så kallad port till utomlands i Finlands historia. Ännu i början av 1900-talet var 13 procent av finska folket  svenskspråkiga.  Men tiden går och nya ideer kommer att behärska livet och ekonomi också här i Norden. Ryssland och särskilt  Europeiska Unionen har kommit  i stället för nordiskt samarbete . Man har ställt en viktig fråga om det fortfarande är nödvändigt  att alla finländare är tvungna att lära sig svenska i skolan.

Människonatur, låt mig säga är så konstig att om han tvingas att göra någonting , kommer det inte oftast att lyckas. Men om det tvärtom är frivilligt eller man förstår hur nyttigt denna kunskap är, blir resultatet då mycket mera lysande. Detta faktum har ofta glömts när vi diskuterar svenskans ställning i Finland. Om vi vet att det finns möjlighet att välja, är det säkert tacksammare  för båda sidor på lång sikt.

Rättigheten att användä sitt eget modersmål är ett villkor att leva mänskligt liv i samhället och också att kunna berätta sina åsikter. Vi finnarna vet ju det eftersom så många har flyttat till Sverige och börjat ett nytt liv där. Många av dem har haft hårda tider för att de inte kunde använda sitt modersmål. Det är också ironiskt att Nordiska rådet, som är den viktigaste organisationen mellan nordiska länderna har bara tre officiella språk: danska, norska och svenska, men inte finska. I Europeiska Unionen finskan har officiell status.

Ett språkproblem hos en minoritet måste alltid lösas på ett humant sätt utan straff och jag är säker att Finland har varit ett bra exempel  för många andra länder att följa med. Vi är inte ensamma med dessa svåra och tråkiga språkfrågor. I Europa finns det två länder, Belgien och Schweiz, som båda har tre officiella språk. I dessa länder måste man lära sig landets andra officiella språk i skolan om man lever i ett område där majoriteten talar detta språk. Så enkelt och klokt eller hur. I Finland om man reser till Österbotten kommer man att höra svenska språket varje dag, så det är ganska naturligt att man också måste läsa svenska där.

Man måste komma ihåg att språket är först och främst ett uttrycksmedel och ett medel att diskutera med andra människor som lever i den närmaste trakten. Det sägs att det är bra att känna sina grannar. Finland har många grannar och antalet ryskspråkiga har  ökat snabbt i vårt land under senaste åren. En sak är säker: om staten ger mera makt till kommunen  att självständigt fatta beslut om utbildningspolitiken kommer det att förbättra finländares förmåga att tala också ryska. I Östra Finland finns det skrikande behov av denna kunskap.
     
Finskatalandes förmåga tala svenska är så olovligt svag nuförtiden. Och den blir bara sämre och sämre om man inte gör viktiga beslut så fort som möjligt. Det enda sättet att förbättra språkkunskaper är att ge möjligheten att läsa frivilligt och att göra det utmanande att lära sig främmande språk.  Tvångbullen smakar aldrig gott.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti