sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Halvalla ulkomaille


Halvat lennot ovat tätä päivää Suomessa. Halpalentoyhtiöt ovat merkittävissä määrin vallaneet markkinoita ns. perinteisiltä lentoyhtiöiltä. Viimeisenä tulokkaana norjalainen Norwegian rantautui Suomeen tänä vuonna aloittamalla halvat lennot Pohjoismaiden pääkaupunkeihin, Alicanteen, Barcelonaan, Kreetalle, Lontooseen, Malagaan, Nizzaan, Roomaan ja Splitiin. Lisäksi yhtiö lentää Helsingistä myös Ouluun ja Rovaniemelle.

Kilpailu lentoyhtiöiden asiakkaista on kovaa ja veristä. Ilmeisesti Suomi kuitenkin markkinana on sen verran kiinnostava, että lisää tulijoita lienee ajan mittaan tulossa. Viime kädessähän tästä hyötyy kuluttaja, joka osaa verrata lentohintoja ja löytää sen halvimman vaihtoehdon netistä. Netti on tietenkin luontevin ja nopein vaihtoehto omatoimimatkaajalle löytää se paras hinta. Erot lentohinnoissa ovat sen verran suuret, että se kannattaa tehdä joka tapauksessa, säästöä saattaa kertyä jopa satoja euroja matkakohteesta riippuen.

Halpalentoyhtiöt eivät toki ole ainoa vaihtoehto, kun haluat lentää halvalla. Monilta ns. pakettimatkanjärjestäjiltä saattaa saada todella edullisen lentomatkatarjouksen. Esimerkiksi itse löysin viime vuonna erittäin halvan menopaluu -lennon Meksikoon. Hintaa sille kertyi 410 euroa, kun saman pituinen pakettimatka vaatimattoman hotellin kanssa maksoi tuolloin noin 1500 euroa. Vastaavan hotellin sai tuolloin paikan päällä noin 20 eurolla, joten säästö oli melkoinen. Rahaa jäi runsaasti enemmän hyvään ruokaan, matkamuistoihin ja tietenkin tequilaan.

Yleensä matkatoimistojen halvat lennot ovat ns. viime hetken hintoja eli ne on varattavissa muutamaa päivää tai korkeintaan pari viikkoa ennen matkalle lähtöä. Parhaiten ne sopivatkin niille, joilla aikataulut eivät ole ongelma. Sinulla täytyy olla siis mahdollisuus joustaa päivissä ja muutenkin kyky lähteä nopeasti. Opiskelijalle ja eläkeläiselle mitä parhain tapa matkustaa ja tutustua uusiin maihin. Yleensä omatoimimatka on myös se paras matka, jolloin oppii tuntemaan paremmin myös paikallisia asukkaita.

Halpojen lentojen seuraamiseen ja suunnitteluun löytyy runsaasti sivustoja netissä, joista saa parhaimmat vinkit. Vertailemalla niitä keskenään löydät varmasti juuri sinulle sopivan matkakohteen. Halpalentoyhtiöitä on kritisoitu siitä, että ne piilottavat todelliset kustannukset eli mahdolliset lentoverot, matkavakuutukset ja matkatavaroiden rajoitukset muihin ylimääräisiin maksuihin, jolloin lopullinen lentohinta saattaa tulla yllättävän kalliiksi. Näiden mahdollisten lisäkustannusten kanssa pitää olla tarkkana mutta nekin on mahdollista selvittää suhteellisen helposti. Yleisohjeena voidaan pitää sitä, että jokaisen yhtiön tarjoamaan ruutuun ei kannata ruksia laittaa ja matkavakuutuskin kannattaa useinmiten hankkia muualta.

Jos sinulla on aikaa ja viitsit nähdä vaivaa, niin halpalentoyhtiö on paras tapa matkustaa. Kun olet yhden sellaisen tehnyt niin uskallan luvata, ettei se jää viimeiseksi. Huomaat löytäväsi itsesi paikasta, jota et koskaan valmiilla pakettimatkalla olisi edes löytänyt. Tapaat enemmän paikallisia ihmisiä, näet ja koet enemmän maan kultturia ja elämää sen kaikessa kirjossa. Terve itsesuojeluvaisto ja uteliaisuus ovat paras tapa oppia tuntemaan  uusi maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti